Toen Floor Vollebregt zich opgaf voor het Gouden Kans Project had ze nog geen idee hoe haar toekomst eruitzag. Inmiddels is ze gestart met een opleiding waar ze energie van krijgt en heeft ze ook als persoon grote stappen gezet. “Ik legde de lat altijd heel hoog voor mezelf. Die angst om te falen is er niet meer.”

De destijds 20-jarige Floor maakte kennis met het project via een collega van haar moeder. Haar dochter had meegedaan aan het Gouden Kans Project van 2021. “Ik zat zelf ook een beetje te struggelen. Ik wist totaal niet welke opleiding ik wilde doen en waar ik goed in was.”

Ze besloot zich aan te melden voor het project van 2022 en werd geselecteerd. Een intensief programma volgde, waarbij Floor zestien weken lang gecoacht werd door professionals. In de ochtend kreeg ze les in persoonlijke ontwikkeling, ’s middags werd er gewerkt aan een maatschappelijk project.

“Voor dat project moesten we een evenement organiseren waar jongeren kunnen samenkomen zodat ze zich niet alleen voelen”, vertelt Floor. “We hadden daarbij twee coaches die heel goed met ons levelden. We kregen alle ruimte om ons te richten op wat we leuk vonden en waar we goed in waren. Het hielp ook dat we vaak samenkwamen in losse setting, zoals brainstormen tijdens de lunch. Ook deden we aan teambuilding: we hebben bijvoorbeeld gesupt en gebootcampt.”

Hoewel Floor met veel enthousiasme aan het project werkte, kwam ze zichzelf op den duur ook tegen. “Ik ontdekte wat mijn valkuil was, namelijk mijn perfectionisme. Als ik vond dat iemand anders een opdracht beter had gedaan dan ik, dan zag ik dat meteen als falen. Perfectionisme kan een goede eigenschap zijn, maar mij zat het te vaak in de weg.”

Een gastles van een bioloog tijdens het project opende haar ogen. “Hij vertelde dat hij op school en in Nederland niet op zijn plek zat en daarom was gaan reizen. Hij omschreef het als de ‘fuck it-methode’: ik ga gewoon, ik zie het wel. Door die gastles ben ik gaan inzien dat je moet doen wat je zelf leuk vindt en waar je energie uithaalt in plaats van anderen te pleasen.”

Dat inzicht leidde haar niet alleen naar haar nieuwe opleiding E-Commerce, waar ze haar interesse in marketing en social media in de praktijk kan brengen. Ook in haar persoonlijke leven luistert Floor beter naar haar behoeften en stelt ze makkelijker grenzen. “Ik deed voorheen in mijn vrije tijd dingen waar ik eigenlijk helemaal niet achter stond, zoals twee keer in het weekend uitgaan. Nu vind ik het heerlijk om een avondje op de bank te zitten en even met mezelf te zijn.”

Floor, die twee goede vrienden overhield aan het Gouden Kans Project, raadt alle jongeren die met zichzelf en hun toekomst worstelen aan zich op te geven. “Je leert waar je competenties liggen, wat je valkuilen zijn en hoe je daarmee om moet gaan. Dat kun je zo goed gebruiken in de rest van je leven. Mij heeft het in elk geval heel veel rust gegeven.”

Back To Top